Sindromul burn-out!

Рубрика: Аналитика 10464

Sindromul burn-out! Un pericol ce ii afecteaza tot mai mult pe angajatii din R.Moldova!
Considerat sindromul epuizarii fizice sau/si psihice, burnout-ul este un fenomen despre care nu se vorbeste deschis la noi in Moldova, desi sunt foarte multi oameni care sunt victimele lui.
Sindromul burnout sau sindromul arderii profesionale cunoscut cu numele sau scurt, burnout, este starea de epuizare, fizica si psihica, care apare, de regula, ca urmare a unei activitati profesionale intense pe o durata lunga de timp.
In prezent se considera ca sindromul burn-out nu se restrange la anumite categorii profesionale ci poate afecta orice persoana expusa la un stres de lunga durata.
In Republica Moldova nu exista estimari care sa ateste cat de mare este deficitul provocat de cei care se prezintă zilnic la serviciu fara a produce insa nimic. De rusine ori din frica de a nu-si pierde statutul social sau situatia financiara, foarte putini angajati isi permit sa ia o pauza de recuperare de cateva luni. Ceilalti, aflati intr-un dezechilibru profund, se aleg doar cu o epuizare cronica care uneori poate deveni fatala.
E important sa cunoastem ca acest sindrom a devenit un fenoment de masa si reprezinta o stare de epuizare fizica, psihica cat si epuizare emotionala produsa de stresul prelungit, in general la locul de munca.
Tot mai multi angajati din Republica Moldova, simt ca nu mai dau randamentul cu care s-au obsinuit, nu le mai raspunde corpul asa cum erau obisnuiti si resimt o oboseala cronica.
Numarul mare de ore petrecut la birou o perioada lunga de timp duce inevitabil catre o cronicizare a stresului. Iar atunci cand primele simptome ale burnout-ului incep sa se instaleze, randamentul scade si mai mult.
Persoana afectata se simte permanent obosita, epuizata, lipsita de energie, simte ca activitatea depusa a suprasolicitat-o si a ramas fara resurse.
Orice angajator ar trebui sa fie preocupat de crearea unui mediu de lucru confortabil si pozitiv. Asta e important nu doar pentru angajati,  ci se rascumpara chiar si pentru angajatori.
Republica Moldova trece printr-un proces de reformare a sistemului de sanatate mintala. Astfel, in toate raioanele si municipiile din tara noastră activeaza Centre comunitare de sanatate mintala. Aceste centre intra in subordinea centrelor de sanatate si ofera inclusiv servicii de consiliere psihologica gratuit si confidential.
Concluzia pe care o putem trage, e sa crestem in aceste arii, sa devenim mai inspirati, mai motivati fata de jobul nostru. Solutiile se gasesc la indemana oricui si lipsa de motivatie trebuie depasita pentru a le cauta sau pentru a cere suportul celor apropiati sau al unui specialist: psihiatru, psiholog, psihoterapeut.
Sigur, uneori e dificil sa mentinem echilibrul intre viata profesionala si cea personala.
De aceea, e important sa respectam programul de lucru sau sa nu-l depasim prea des.
Toti acesti factori ne impiedica sa fim conectati cu aceasta inspirare fata de job, cu acele valori,
acele intamplari si creeaza bariere in activitatea zilnica. O sugestie pentru companii, ar fi sa se tina seminare, prin care angajatii sa invete cum sa faca fata stresului de la birou.
Insa din partea angajatilor, o sugestie ar fi sa invete sa inteleaga mecanismele care se intampla si mai ales ce pot ei sa faca pentru asta.
La locul de munca se recomanda exprimarea nemultumirilor si sugestiilor de schimbare intr-o maniera asertiva; este benefica iesirea din rutina, activitatea diversificata si cautarea de provocari.
Mult depinde si de noi inclusiv, cum reusim sa ghidam aceste mecanisme si felul in care tinem sub control situatia.

 

Пожалуйста оцените статью, спасибо.

Кто вам нужен?

Мы свяжемся с вами в ближайшее время

Закрыть