Piata fortei de munca a Republicii Moldova 2016

Rubrica: Analitica 23027
Care va fi evolutia pietei muncii din Republica Moldova in anul 2016

Prognoza pentru angajatori - anul 2016 nu va fi unul simplu

In pofida schimbarilor pozitive care au avut loc pe piata muncii anul trecut, angajatorii trebuie sa fie pregatiti pentru faptul ca anul acesta posturile vacante vor fi si mai greu de suplinit.

Veronica BoshneakVeronica Boshneak: Pentru inceput vreau sa explic despre ce schimbari pozitive este vorba. Deficitul de cadre, provocat de plecarea specialistilor calificati peste hotare, a condus la faptul ca angajatorii au anceput sa concureze intre ei in lupta pentru candidati, si anume: sa imbunatateasca conditiile de munca, sa desfasoare traininguri, sa angajeze specialisti tineri si fara experienta, pe care sa ii pregateasca ulterior, sa mareasca salariile.

Din pacate, chiar si aceste masuri nu aduc intotdeauna rezultatele asteptate. Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca nu cred in salarii mari si in posibilitatea de angajare fara ajutorul cunoscutilor. Din cauza nivelului scazut de incredere fata de angajatori, situatiei economice complicate din tara si a pesimismului generalizat, multi dintre candidati prefera „vrabia din mana”. Cautarea personalului in asemenea conditii devine o sarcina extrem de dificila.

Paradoxul consta in faptul ca oamenii incep sa caute activ un nou loc de munca doar atunci cand sunt siguri in ziua de maine. Urmarind situatia nelinistita si instabila de pe piata, oamenii gandesc an felul urmator: „Mai bine mai astept. Oricat de rau ar fi angajatorul meu curent, este mai bine decat nimic”. 

Prognoza pentru solicitanti - Programatorii si managerii vanzari raman a fi in Top

Cat priveste prognozele noastre pentru persoanele aflate an cautarea unui loc de munca: cei mai cautati raman an continuare specialistii IT calificati, agentii si managerii de vanzari, reprezentantii comerciali, specialistii in marketing, persoanele care vorbesc limbi straine. Exista oferte pentru lucratorii din industria usoara si alimentatia publica. Se deschid multe call-centere, care ofera locuri de munca pentru persoanele vorbitoare de limba rusa.

Vreti sa aflati mai multe?

Spuneti-ne ce anume doriti sa cunoasteti (date statistice, informatii analitice, recomandari), ce v-ar interesa sa cititi si va vom veni in intimpinare.

Ne puteti contacta la adresa electronica hr@rabota.md sau la numarul de telefon 079640444.

Va dorim un an productiv si de succes!

 

Apreciază te rog articolul, mulțumesc.

Ce candidat căutați?

Vă contactăm în cel mai scurt timp posibil

Закрыть