Munca in echipa. Importanta Team building-urilor
14041Tot mai des intilnim oferte de job in care este specificata drept cerinta de baza fata de candidati - capacitate de munca in echipa, si nu in zadar, deoarece, candidatii cu astfel de capacitati constituie un mare avantaj pentru companie.
Deseori nu luam in considerare importanta muncii in echipa in mediul corporativ, presupunem ca toate persoanele unei echipe sunt inteligente si ca sarcinile vor fi realizate, de fapt, nu e chiar asa de usor, fara conducerea si comunicarea potrivita, echipa nu va fi la fel de productiva cum ar putea.
Echipa este o multime de oameni care fac parte adesea din grupuri destul de distincte, dar inrudite, si care are sarcina de a indeplini o anumita functie bine definita dintr-o organizatie sau dintr-un proiect.
Putem construi o echipa de succes in diferite moduri. In principiu, avem nevoie de un set clar de obiective. Acest lucru inseamna in principal ca este necesara o claritate a viziunii. Toate echipele vin cu o serie de asteptari si fiecare membru al echipei ar trebui sa stie ceea ce se asteapta de la el.
De asemenea, ar trebui stabilite competentele principale ale fiecaruia, pentru ca fiecare dintre noi are una sau mai multe aptitudini pe care le poate pune in valoare. Acest lucru permite echipei sa isi maximizeze rezultatele.
Un instrument efectiv pentru consolidarea unei echipe de succes in cadrul companiei este organizarea Team Building-urilor. Ideea si scopul unui Team Building este sa-i faci pe oameni (angajati) sa inteleaga ca sunt dependenti de ceilalti si ca trebuie sa dea ce au mai bun, iar astfel le poti descoperi potentialul.
Privit mai mult ca o iesire informala, Team Building-ul este, de fapt, mult mai mult de atat. Acest eveniment nu este doar un prilej de distractie intre colegi, ci un mod de a cunoaste mai bine echipa, dar si de a o suda mai bine.
Un concept relativ nou, Team Building-ul a devenit in ultimii ani aproape imperativ in marile companii si, nu intamplator, companiile care organizeaza anual astfel de evenimente au si rezultate spectaculoase.
Team Building-urile nu sunt o rasplata pentru angajati, ele sunt menite sa uneasca mai bine echipa, sa o determine sa se cunoasca mai bine si sa invete sa colaboreze in atingerea unui obiectiv bine stabilit.
Beneficii pentru angajatori:
• Motivarea non-financiara a angajatilor si cresterea increderii acestora in potentialul si viitorul companiei si crearea cadrului propice pentru interactiuni constructive
• Identificarea si eliminarea factorilor care ar putea impiedica echipa sa isi atinga obiectivele stabilite
• Reducerea timpului de refacere a proiectelor datorita necomunicarii clare a obiectivelor
• Cresterea eficientei proceselor si a profitabilitatii organizatiei
Beneficii pentru angajati:
• Petrecerea unei zile interesante in grup, imbinand relaxarea cu stimularea intelectuala.
• Experimentarea a diferitor tipuri de activitati si descoperirea de lucruri noi atat in ceea ce priveste propria personalitate cat si a celorlalti.
• Eliminarea barierelor de comunicare si imbunatatirea dialogului dintre membrii grupului.
• Imbunatatirea tehnicilor de rezolvare a problemelor si asumarea riscului.
E greu sa stabilesti daca un Team Building si-a atins scopul, deoarece rezultatele se vor vedea in timp. Cum tinta este ca oamenii sa-si schimbe comportamentul intr-o oarecare masura, evaluarea se poate face de-a lungul a catorva luni. Se poate observa, insa, daca team building-ul a functionat la urmatorul proiect de anvergura, dupa cum se va lucra in cadrul lui.
Rezultatele unui Team Building eficient nu se vad clar, ele se simt in timp si contureaza un anume spirit in cadrul companiei, o atmosfera generala, care va fi definitorie pe termen lung si la care vor adera si cei nou veniti.
Пожалуйста оцените статью, спасибо.