Zece reguli pentru un CV reusit
17814Prima etapa in aprecierea unui candidat de catre o companie este CV-ul. Acesta este de fapt un document de marketing conceput sa vinda abilitatile si punctele tari, mai mult decit sa prezinte o simpla imagine biografica a candidatului.
De obieci, un recruiter experimentat are nevoie, in mediu, de 8 secunde pentru a clasifica CV-ul in compartimentul "DA" sau "NU". Deci cum ar trebui structurat CV-ul tau, astfel incit sa atraga si sa convinga angajatorul ca anume tu esti candidatul potrivit?
Echipa recruiterilor Mantis, in urma experientei capatate in recrutarea candidatilor pentru toate domeniile de activitate, atit pentru companii nationale cit si internationale, vine cu un sir de sfaturi pentru a va mari rata de succes in procesul de angajare.
CV-ul este prima si deoseori unica sansa de a iti asigura un interviu. Deci, fiecare cuvint, fiecare spatiu si semn de punctuatie conteaza. Iata care sunt momentele asupra carora trebuie tintita atentia pentru a completa un CV ce nu va ramine neobservat de angajator:
1. Formateaza textul
Evita paragrafele lungi, formate din mai multe fraze. Sparge textul in mai multe paragrafe, cu intertitluri, cu sectiuni usor de vazut si de urmarit. Astfel, vei cistiga fata de alte CV-uri datorita usurintei cu care este vizualizat si citit textul tau.
2. Evita greselile
Nu trebuie sa existe nici o greseala de ortografie, punctuatie sau gramatica. CV-urile neprofesionale sunt respinse. Daca iti pare dificila editarea propriei lucrari, roaga un prieten sa iti citeasca CV-ul si redactati-l impreuna in cazul in care observati unele erori.
3. Include elementele de baza
Nu exista un mod corect sau gresit de a scrie un CV, dar sunt citeva sectiuni comune pe care ar trebui sa le acoperi pentru a avea un CV complet si informativ. Acestea includ: Informatii personale si de contact; Educare si Calificari; Experienta in munca; Competente relevante pentru locul de munca in cauza; propriile interese, realizari sau hobby-uri.
4. Ataseaza o poza adecvata
Inainte de a atasa o oarecare poza (de la mare, club, nunta etc.) aminteste-ti ca CV-ul este un tip de document, care ajunge in miina unui angajator creindu-i prima impresie despre tine ca specialist, deci fotografia aplicata trebuie sa corespunda unor cerinte: poza tip portret, pe un fundal neutru etc. In acest mod dai dovada de seriozitate si profesionalism.
5. Spune adevarul
Nu include informatie ce nu tine de abilitatile pe care le ai de facto sau informatie "inflorita". Datele eronate pe care le introduci in CV-ul tau iti pot crea un sir de probleme atunci cind angajatorii incearca sa iti verifice background-ul.
6. Include intruirea
Educatia trebuie sa fie listata in ordine cronologica inversa. Include numele institutiilor mentionind si perioada de timp in care s-a desfasurat instruirea. Nu este necesar de a metiona studiile liceale sau gimnaziale, cele universitare prezinta interesul de baza.
7. Profita din plin de experienta
Utilizeaza limbajul asertiv in sectiunea Experienta in munca, cum ar fi: "dezvoltat", "organizat" sau "realizat". Incearca sa corelezi abilitatile pe care le-ai capatat cu postul pentru care aplici. De exemplu: "Experienta de munca a implicat lucrul intr-o echipa" sau "Aceasta pozitie implica planificarea, organizarea si conducerea, deoarece eram responsabil de o echipa de specialisti".
Este binevenita deasemenea si specificarea experientei neoficiale dar si a celei din voluntariat.
8. Utilizeaza la maxim abilitatile
In cadrul sectiunii Abilitati din CV-ul tau nu uita sa mentionezi competentele cheie care te pot ajuta sa iesi din multime. Acestea ar putea include: abilitati de comunicare; competente informatice; lucru in echipa; rezolvarea problemelor sau vorbirea unei limbi straine. Include tot ce arata cit de divers si calificat esti. Nu mentiona interese pasive cum ar fi vizionarea filmelor.
9. Foloseste un sablon
Urmind un sablon de CV, nu iti restrictionezi modul in care te poti exprima, dar vei constata ca CV-ul tau devine mai usor de citit si acopera toate aspectele cele mai importante ale istoriei tale de lucru.
10. Navigeaza!
Pentru candidatii someri, distribuirea CV-urilor ar trebui sa fie un job full-time. Majoritatea posturilor de la nivel mediu pina la senior sunt suplinite prin reteaua internet. Plaseaza CV-ul pe website-uri destinate locurilor de munca si recrutarii ex: www.rabota.md, astfel, sansele de a fi invitat la un interviu se maresc considerabil.
Deci, un CV reusit trebuie sa fie: succinct, elocvent si bine structurat. Cu siguranta, respectarea reperelor de mai sus avantajeaza CV-ul tau in avalansa tuturor celor expediate pentru aceeasi pozitie la care candidezi. Trecind cu ochii peste punctele enumarate observi ca, de facto, redactarea CV-ului nu este o activitate complexa sau plictisitoare, respecind aceste repere procesul devine chiar destul de facil.
In cadrul job hunting-ului din Republica Moldova, CV-ul reprezinta modalitatea de baza prin intermediul careia angajatorii fac cunostinta cu candidatii. Deci, redactarea unui CV dupa toate criteriile este esentiala, atunci cind candidatul este cointeresat in obtinearea postului vacant, respectiv, e cazul de a dedica destula atentie si energie pentru elaborarea acestuia.
Appreciate the article, thank you.